Ромашка

Ромашка лікарська (Matricaria recutita) Інша назва - ромашка обдерта.Ромашка (лат. Matricaria) – однорічна трав'яниста рослина з розгалуженим стеблом висотою до 50 сантиметрів з сімейства айстрові (Asteraceae). Інші назви – роман, ромен, рум'янок, невістки. Це рослина з сильним ароматним запахом. Росте в бур'янистих та занедбаних місцях, в садах і вздовж доріг. Ромашка поширена в Європі, Північній Америці та Азії. На території України зустрічається 4 види.

Ромашка – це лікарська рослина, яка часто використовується при різних захворюваннях. Її також вживають як напій у вигляді чаю з приємним смаком. З відвару можна робити промивання і компреси на рани.

Для лікувальних цілей використовують квітки ромашки. Їх збирають в період цвітіння (з червня по серпень), відокремлюючи цілі квіткові кошики разом з невеликою частиною (близько 2 см) квітконосів і укладаючи в неглибокі кошики або рамки для сушіння трав. Сушать їх у тіні або в духовці при температурі до 35 °С.

Ромашка пахуча (Matricaria discoidea).Висушені кошики (трава) мають приємний запах і злегка гіркий смак. Зберігають у затіненому, сухому і провітрюваному місці. Допускається вміст вологи не більше 15%.

Часто ромашкою (з ботанічної точки зору помилково) називають види рослин інших родів сімейства айстрові, таких як айстра, королиця, сугайник, гербера, хризантема, остеоспермум, триреберник, піретрум, пупавка тощо, для суцвіть-кошиків яких характерні білі або іншого забарвлення пелюстки і темніша центральна частина суцвіття.

Цікаві факти про ромашку

За сучасними уявленнями в світі існує близько 25 видів ромашки, частина з яких росте і на території нашої України. Найбільш широко відома ромашка лікарська (або аптечна), яка отримала таку назву завдяки своїм цілющим властивостям. Втім, інша її назва звучить набагато менш милозвучно – «ромашка обдерта».

Ромашка до сих пір є однією з найбільш затребуваних і поширених лікарських рослин в світі. Вона культивується в безлічі країн по всьому світу, і її посіви займають значні площі. Ромашкова сировина дуже високо цінується за її антисептичні, протизапальні та інші властивості. Препарати на її основі широко застосовуються для лікування шлунково-кишкового тракту та інших систем організму.

Королиця звичайна (Leucanthemum vulgare). У косметичній промисловості ця квітка теж популярна, екстракт ромашки входить до складу безлічі кремів для шкіри. Використовується ця рослина і для догляду за волоссям – регулярне ополіскування волосся ромашковим настоєм надає їм красивого золотистого відтінку.

Ромашка пахуча відноситься до рослин-космополітів, за останні 4 – 5 століть вона поширилася по всіх континентах, крім Антарктиди, і виростає взагалі скрізь, правда, тільки у помірному кліматі. Зазвичай вона вважається бур'яном, оскільки росте уздовж доріг, на звалищах і в покинутих місцях, а лікарські властивості у неї скромні. Втім, в народній медицині вона вживається досить широко.

Аптечна ромашка може розмножуватися тільки насінням. Оскільки ця рослина культивується, насіння має значення для її подальшого розведення, і їх урожай збирають щороку. З однієї рослини можна зібрати в середньому 5000 насінин, а з 1 гектара – близько 100 кілограмів. При цьому в 1 кілограмі міститься близько 15 мільйонів насінин.

Триреберник непахучий (Tripleurospermum maritimum). За допомогою перегонки свіжих квіток ромашки отримують ромашкове масло, що має безліч застосувань. Правда, у нього є одна особливість – його не варто зберігати у скляній тарі, оскільки воно до неї дуже сильно пристає, залишаючись на її стінках. Так що зберігають його зазвичай в металевих ємностях. Цікаво, що це масло має синій колір. Іноді воно використовується для фарбування виробів з порцеляни.

Людство використовує ромашку аптечну в якості лікарського засобу з давніх часів. Про її цілющі властивості писав ще знаменитий давньогрецький лікар Гіппократ, який жив близько 2500 років тому. Зокрема, він рекомендував застосовувати її як болезаспокійливий і протисудомний засіб.

Аптечна ромашка є ключовим інгредієнтом складного експериментального трав'яного збору, покликаного мінімізувати наслідки радіаційного опромінення. Застосування відвару з цього збору на ранніх стадіях розвитку променевої хвороби допомагає мінімізувати її наслідки.

Ефірна олія ромашки застосовується і в харчовій промисловості, в основному в якості ароматизатора, що додається у деякі вина і лікери. А її листя в сушеному вигляді використовується в якості прянощі, що входить до складу деяких продуктів харчування.

Корови, що пасуться на полі, не їдять ромашку через її сильний і різкий запах. Воно й на краще – якщо ця рослина буде включена до їх раціону, молоко, яке ці корови дають, придбає специфічний неприємний присмак.


Категория: Мои статьи | Добавил: rim (26.12.2021)
Просмотров: 181 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar