Ромашка – це лікарська рослина, яка часто використовується при різних захворюваннях. Її також вживають як напій у вигляді чаю з приємним смаком. З відвару можна робити промивання і компреси на рани. Для лікувальних цілей використовують квітки ромашки. Їх збирають в період цвітіння (з червня по серпень), відокремлюючи цілі квіткові кошики разом з невеликою частиною (близько 2 см) квітконосів і укладаючи в неглибокі кошики або рамки для сушіння трав. Сушать їх у тіні або в духовці при температурі до 35 °С.
Часто ромашкою (з ботанічної точки зору помилково) називають види рослин інших родів сімейства айстрові, таких як айстра, королиця, сугайник, гербера, хризантема, остеоспермум, триреберник, піретрум, пупавка тощо, для суцвіть-кошиків яких характерні білі або іншого забарвлення пелюстки і темніша центральна частина суцвіття. Цікаві факти про ромашку• За сучасними уявленнями в світі існує близько 25 видів ромашки, частина з яких росте і на території нашої України. Найбільш широко відома ромашка лікарська (або аптечна), яка отримала таку назву завдяки своїм цілющим властивостям. Втім, інша її назва звучить набагато менш милозвучно – «ромашка обдерта». • Ромашка до сих пір є однією з найбільш затребуваних і поширених лікарських рослин в світі. Вона культивується в безлічі країн по всьому світу, і її посіви займають значні площі. Ромашкова сировина дуже високо цінується за її антисептичні, протизапальні та інші властивості. Препарати на її основі широко застосовуються для лікування шлунково-кишкового тракту та інших систем організму.
• Ромашка пахуча відноситься до рослин-космополітів, за останні 4 – 5 століть вона поширилася по всіх континентах, крім Антарктиди, і виростає взагалі скрізь, правда, тільки у помірному кліматі. Зазвичай вона вважається бур'яном, оскільки росте уздовж доріг, на звалищах і в покинутих місцях, а лікарські властивості у неї скромні. Втім, в народній медицині вона вживається досить широко. • Аптечна ромашка може розмножуватися тільки насінням. Оскільки ця рослина культивується, насіння має значення для її подальшого розведення, і їх урожай збирають щороку. З однієї рослини можна зібрати в середньому 5000 насінин, а з 1 гектара – близько 100 кілограмів. При цьому в 1 кілограмі міститься близько 15 мільйонів насінин.
• Людство використовує ромашку аптечну в якості лікарського засобу з давніх часів. Про її цілющі властивості писав ще знаменитий давньогрецький лікар Гіппократ, який жив близько 2500 років тому. Зокрема, він рекомендував застосовувати її як болезаспокійливий і протисудомний засіб.
• Ефірна олія ромашки застосовується і в харчовій промисловості, в основному в якості ароматизатора, що додається у деякі вина і лікери. А її листя в сушеному вигляді використовується в якості прянощі, що входить до складу деяких продуктів харчування. • Корови, що пасуться на полі, не їдять ромашку через її сильний і різкий запах. Воно й на краще – якщо ця рослина буде включена до їх раціону, молоко, яке ці корови дають, придбає специфічний неприємний присмак. | |
| |
Просмотров: 229 | |
Всего комментариев: 0 | |